Co zwykle jedzą Polacy na śniadanie? Kanapki. A co jedzą na drugie śniadanie w pracy/w szkole? Jasne, że kanapki. No a co jedzą Polacy na kolację? Zwykle kanapki… A skoro jest chleb to musi być też jakieś smarowidło, zazwyczaj masło lub margaryna. Poniżej zrobiłam zestawienie odpowiednich smarowideł ze względu na wiek. Sprawdź w której grupie jesteś i czym powinnaś smarować pieczywo.
Dzieci do lat 3
Dzieciom podajemy masło, ponieważ jest lekkostrawne i zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (głównie A i D).
Kobiety w ciąży
Masło, ewentualnie wysokiej jakości miękkie margaryny.
Dzieci powyżej 3 roku życia
Masło i miękkie margaryny mogą być stosowane zamiennie.
Dorośli
Ile tłuszczów można spożywać? 25-35% dziennego zapotrzebowania, z czego tłuszcze nasycone powinny stanowić maksymalnie 10%.
Dla dorosłych zalecane są miękkie margaryny, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe ważne dla zdrowia.
Seniorzy
- masło i margaryna wymiennie, jednak…
- …osoby cierpiące na choroby układu krążenia – lepiej margaryna
- osoby mające wysoki poziom cholesterolu – lepiej margaryna
Które masło wybrać?
- masło, masło extra to taki produkt, który zawiera 82-90% tłuszczu
- nie powinno być spożywane bez ograniczeń, ponieważ zawiera dużo tłuszczów nasyconych
Jaką margarynę do smarowania wybrać?
Na co zwracać uwagę wybierając margarynę do smarowania?
- głównym olejem w składzie powinien być olej rzepakowy. Dlaczego? Bo ma bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a za to dużo kwasów omega-3
- jeśli chcesz obniżyć frakcję LDL cholesterolu wybierz margarynę z dodatkiem steroli i stanoli roślinnych
- dla mam karmiących i dzieci będą dobre margaryny z dodatkiem olejku z mikroalg morskich (dodatkiem DHA)
- dla osób z nietolerancją laktozy – zwracać uwagę na zawartość tłuszczu mlecznego.
- zwróć uwagę na proces produkcji: wybieraj margaryny, w których wykorzystuje się proces przeestryfikowania (zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i prawie wcale tłuszczów trans)
- unikaj margaryn, których produkcja zawiera częściowe utwardzanie/uwodornienie – wówczas powstają tłuszcze trans
- unikaj margaryn produkowanych metodą całkowitego utwardzenia/uwodornienia – zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych
Spójrzcie poniżej i spróbujcie ocenić która z margaryn jest najlepsza 🙂 Praktyka czyni mistrza, więc przeglądajcie etykiety produktów.






PODSUMOWUJĄC:
- smaruj czym chcesz, jednak pamiętaj o profilaktyce chorób, zwróć uwagę na swój stan zdrowia wybierając tłuszcz do smarowania
- wykorzystaj do smarowania awokado, pasty warzywne, hummus, serek homogenizowany, masło orzechowe
- masło jest okej, ale w małych ilościach (2-3 łyżeczki dziennie)
- wybierając margarynę czytaj skład – zwróć uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych (czyli obecności oleju palmowego i kokosowego) oraz na tłuszcze CZĘŚCIOWO utwardzone (to niekorzystne tłuszcze trans)